De Gudsekop
Zeilen op een
originele platbodem

Scheepsgegevens

type schip: skûtsje
bouwjaar: 1908
lengte: 13,15 m
breedte: 3,20 m
diepte: 0,48 m
hoogte: 12,90 m
kruiphoogte: 1,55 m
zeiloppervlak 69,00 m²
tonnage: 18,00 ton
motor: geen (!)
slaapplaatsen: 11
watervoorziening: 3 melkbussen (van 30 liter)
toilet: 1 emmer (met comfortabele rand)
kookstel: 2 gaspitten

Levensloop van de Gudsekop

1908 - In Joure wordt op de werf van Auke van de Zee een scheepje gebouwd in opdracht van de aardappelschipper C. Walma. Hij haalt zijn aardappels vooral uit de streek rond Dokkum.
1919 - De zonen van Walma schaffen een motorschip aan en het skûtsje wordt verkocht aan de aardappelgroothandelaar Doevendans, in Sneek.
1934 - De Firma Doevendans gaat zijn aardappels per vrachtauto vervoeren. Het scheepje wordt verkocht aan de zeeverkennersgroep “Greate Pier”, eveneens in Sneek. Hier ontvangt het scheepje de naam 'Gudsekop'.
1940 - Tijdens de tweede wereldoorlog ligt de padvinderij stil. Na de oorlog wordt het behoorlijk verwaarloosde scheepje weer door de groep in gebruik genomen.
1952 - Om het onderhoud te kunnen bekostigen wordt de Gudsekop regelmatig verhuurd aan andere jeugdbewegingen. De Vrijzinnig Christelijke Jeugd Centrale (VCJC) wordt een jaarlijkse klant.
1959 - Tijdens de sneekweek krijgt schipper Ament aan het roer een hartaanval en overlijdt.
1960 - Door gebrek aan kennis en geld is de Gudsekop te koop. De Stichting Kamp- en Reiswerk van de V.C.J.C. krijgt de eerste keus en besluit het schip te kopen.
1980 - De V.C.J.C. wordt omgedoopt in Stichting Kamp- en Reiswerk, S.K.R..
1998 - Nadat de S.K.R. steeds minder activiteiten ontplooit, besluit de Gudsekop zelfstandig te worden: Stichting de Gudsekop is een feit!
2003 - Het vlak van de Gudsekop wordt vervangen en ook de roef wordt gerestaureerd. In het voorjaar van 2004 laat Commissaris van de Koningin Ed Nijpels het gerestaureerde schip opnieuw te water.
2008 - De Gudsekop viert haar 100 jarig bestaan met opvarenden van vroeger en nu.
heden - De Gudsekop blijft in de vaart!
     

 

Verder lezen over de geschiedenis van de Gudsekop?


© stichting de Gudsekop | privacyverklaring | English - Deutsch - Francais - Español | Facebook