De Gudsekop
Zeilen op een
originele platbodem

Nieuws

21-03-2017

Gudseschoeisel

Voor mij is een van de vragen die me al lange tijd bezighoudt: wat voor schoeisel moet ik nu eigenlijk aan op de Guds? En sinds kort ben ik er uit! In dat proces wil ik jullie even meenemen.

Ik heb leren zeilen op (zeilschool)valkjes, en daar waren er twee regels. In volgorde: geen zolen waar steentjes in kunnen blijven zitten en geen zolen die zwarte strepen achterlaten. Later kwam ‘niet uitglijden op natte dekken’ er bij, en ook ‘stevig’, om tenen te beschermen bij stoten. En dan zijn er natuurlijk comfort-dingetjes zoals waterdicht en warm.

Op de Gudsekop heb ik van alles geprobeerd: legerkisten, bootschoenen, half-vergane hardloopschoenen, houten klompen, slippers en blote voeten. Niet geprobeerd: bergschoenen, crocs en rubberen laarzen, die heb ik allemaal namelijk niet. Legerkisten waren goed voor waterdichtheid en warmte (zolang je blijft invetten). Zwarte strepen heb ik nooit gezien, maar ik kan niet 100% beloven dat ik ze echt nooit heb gefabriceerd. Toen ze nog redelijk nieuw waren bleven steentjes prima in de zolen steken, bij het slijten van zolen werd dat aspect beter, maar ging ik ook steeds meer heen en weer glijden als het dek nat werd. Bij elkaar niet ideaal.

Bootschoenen zijn natuurlijk gemaakt voor ehm, ja.. boten. Dus dat lijkt helemaal fijn te zijn. Qua comfort en stevigheid is dat ook zeker het geval. Glijden op natte dekken gebeurt niet, totdat er plotseling drek aan boord ligt van het bomen. Dan wordt het wat minder. Ook als je plotseling in de jaagploeg blijkt te zitten, zijn bootschoenen niet fantastisch.

Halfvergane hardloopschoenen heb ik vanwege een andere hobby in overvloed. Ik vind ze erg comfortabel zitten, maar omdat de zolen altijd al voor een flink deel weggesleten zijn, is glijden absoluut een probleem.

Houten klompen zijn natuurlijk niet ideaal, dat weet je van te voren. Maar omdat ze wel erg authentiek zijn, en omdat bijvoorbeeld in ‘Met de kloten voor het blok’ (Hylke Speerstra, zie boordbibliotheek) leuke verhalen over staan, wilde ik het toch wel eens proberen. En ik moet zeggen, er zitten echt voordelen aan. Ze zijn best comfortabel (met goede sokken), en je glijdt verrassend weinig op natte of modderige dekken. Wel moet je wat voorzichtiger zijn: springen oid is geen goed plan. Ook maakt een sprintje best wat herrie.

Slippers zijn in mijn dagelijks leven mijn favoriete schoeisel, dus helemaal objectief kan ik hier niet zijn. Veel van mijn slippers doen het goed aan boord; groot voordeel van teenslippers is dat je geen natte sokken kan krijgen, en natte sokken zijn de beste garantie op koude voeten. Ergo, geen koude voeten in slippers. En als je niet de goeikoopste flipflops hebt, zijn de zolen behoorlijk stabiel. Veel glijden is er niet bij. Duidelijk nadeel is wel jagen: over keien lopen, brandnetels, molshopen, daar zijn slippers dan weer niet voor gemaakt.

Blote voeten, wat zal ik daar over melden. Heerlijk bij 30° en gebrek aan wind. Maar dat is eigenlijk niet mijn favoriete zeilweer... En zodra je wel weer kan zeilen is schoeisel nummero uno in het aankleden, wat mij betreft.

Eltjo's schoeisel op De GudsekopEn dan tot slot mijn meest recente ontdekking, die voor mij de vraag eindelijk beantwoord heeft. Trailschoenen. Sinds mijn andere hobby steeds meer off-road ging, heb ik ook trail- hardloopschoenen. En die oude daarvan, blijkt nu ik aan mijn tweede paar toe ben, zijn fantastisch aan boord! 1) warm (veters niet te hard aantrekken) 2) door enorm profiel is glijden uitgesloten, ook op modder of nat roefdak 3) omdat het een heel open profiel is blijven er geen steentjes in steken 4) zeer stabiel, ook bij moeilijk jaagterrein. Als ik dit eerder had geweten was mijn andere hobby al veel eerder gewijzigd. Ik denk niet dat u mij nog met ander schoeisel aan boord ziet!

Eltjo Bazen

« Naar alle nieuws-items

 

Aanmelden Gudsekop-nieuwsbrief

Wij versturen ongeveer zes keer per jaar een nieuwsbrief met actuele informatie over het schip en mogelijkheden om mee te varen. Meld je aan via het contactformulier. Vergeet niet te vermelden dat je de nieuwsbrief wilt ontvangen!

Facebook

Het meeste lees je eerder op Facebook.com/gudsekop.

Archief 'Bandje d'r Tussen'

Bekijk oude publicaties van 'Bandje d'r Tussen'.


© stichting de Gudsekop | privacyverklaring | English - Deutsch - Francais - Español | Facebook