De Gudsekop
Zeilen op een
originele platbodem

Gudsekop voor de wind op ruim water

Opleiding tot schipper op de Gudsekop

De Gudsekop leidt zelf haar bemanning op. Hieronder staat het persoonlijk verslag van de opleiding van een van de schippers.

De afgelopen 3 jaar heb ik een opleiding tot schipper gevolgd op de Gudsekop. Mijn ouders hebben een kleine vollenhovensebol (visserman). Op een gegeven moment leek het me leuk om hier samen met vrienden op te varen. Maar, vonden m’n ouders terecht, dan moet je eerst leren zeilen. "En dat leer je pas echt goed bij de Gudsekop", zo luidde het advies.

Vandaar dat ik ergens in 2012 een weekend meeging om te kijken wat voor iets de Gudsekop is. Dit beviel wel en ik ben een aantal keer een normaal weekend meegegaan. Vervolgens leek een training me ook leuk. De eerste training die ik volgde was de zwerftraining in de zomer van 2014. Dit was een zomertocht waar het idee was dat er getraind zou worden, maar ook dat we een ontspannen tocht zouden varen. Het niveau van de mensen aan boord was redelijk vergelijkbaar. Die week vond ik enorm leuk en toen ik thuis kwam heb ik me direct voor eerst volgende (herfst)training ingeschreven.

Oorspronkelijk kwam ik bij de Gudsekop om goed genoeg te leren zeilen om verantwoord het bootje van m’n ouders mee te kunnen nemen, maar het was wel zo leuk dat het leren zeilen op de Gudsekop een doel op zich werd. De herfsttraining was een stuk intensiever. Continu aanleggen, weer weg varen en een achtje hier, een rondje daar en ’s avonds theorie. Na een dag varen hadden we netto vrij weinig afstand afgelegd (Terherne was nog steeds in zicht). Er waren die 4 dagen een aantal zeer ervaren trainees, waardoor ik veel kon afkijken. De training verschilde erg van de zomertraining, maar was minstens zo leuk. Na die herfsttraining ben ik maat geworden.

Het jaar daarop heb ik opnieuw de zomertocht en de herfsttraining gedaan, en tussen die trainingen door een aantal weekenden gemaat. Nu ik tennis op een laag pitje had gezet, had ik ook weekenden vrij in de periode april-juni. Zo stapte ik ook bij de hemelvaartstraining in 2016 aan boord. Aan het einde van die training zeiden de trainingsschippers dat ze dachten dat ik wel kon gaan schipperen. De proef activiteit (in mei 2016) die daar op volgde was perfect in de zin dat de opvarenden en het weer een paar kwetsbare punten in mijn schipperskwaliteiten duidelijk maakten. Vandaar dat we besloten om het schipperen nog maar even uit te stellen en nog wat aan de laatste dingen te gaan schaven. Ik was hoe dan ook al van plan om de zomertraining mee te doen, dus dat kwam mooi uit. Aan het einde van deze training waren ook deze trainingsschippers van mening dat ik wel zou kunnen gaan schipperen. Zodoende deed ik het eerste weekend van oktober 2016 wederom een proefactiviteit. Deze keer ging alles een stuk soepeler en zal ik komend seizoen (2017) verder kunnen groeien in de rol van schipper.

Wil je ook maat of schipper worden?

Kijk in de vaarkalender wanneer de trainingen en trainingstochten zijn en schrijf je in!


© stichting de Gudsekop | privacyverklaring | English - Deutsch - Francais - Español | Facebook